sterke vragen foto

Krachtige vragen

We hebben allemaal het mechanisme in ons, dat wanneer jij jezelf een vraag stelt, je hersens die vraag willen beantwoorden. Dus als jij jezelf afvraagt:  “Waarom ben ik zo dom?” dan komt je brein met antwoorden. Niet omdat je dom bent. Maar omdat je brein jouw vraag zo goed mogelijk wil beantwoorden. Want dat is nou eenmaal zijn taak: nadenken en met oplossingen komen.

In de marketing wordt dit principe vaak gebruikt, omdat jij daardoor meer tijd en aandacht geeft, dan wanneer er geen vraag is. Helemaal met de advertentieblindheid die we vaak hebben. Als voorbeeld:

“Wil jij goed voor de dag komen?”
zal meer brainspace van je krijgen dan
“Kom goed voor de dag!”

Dit principe kun je zelf praktisch in zetten als jij ergens verandering in wil. Of dat nou gedachten, gevoelens of gedrag is. In plaats van te blijven hangen in wat je niét wil, verleg je je focus naar wat je wél wil. En zorg je dat je onderbewuste je een handje gaat helpen, in plaats van je extra blokkeert.

Voor jouw perfecte krachtige, zijn er 4 lagen nodig:

  • De eerste laag bevat proceswoorden die je vooruit helpen in plaats van je vast te houden, zoals ‘Wat’ en ‘Hoe’ (en dus niet ‘Waarom’)
  • De tweede laag plaatst de vraag in de tegenwoordige tijd of met een tijdsbeperking.
  • De derde laag brengt positieve en stellige intenties. Je doet dit door ‘kan’ te veranderen in ‘ga’ of ‘word’ en door er een element van positiviteit aan toe te voegen.
  • De vierde laag stelt de vraag met een veronderstelling (zoals de veronderstelling dat er iets gaat gebeuren of al is gebeurd).

     

Als voorbeeld: “Waarom stel ik altijd alles uit?” kun je zo omzetten naar een krachtige vraag:

  • Eerste laag: “Hoe krijg ik mezelf in de actiestand?”
  • Tweede laag: “Hoe krijg ik mezelf nú in de actiestand?”
  • Derde laag: “Hoe krijg ik mezelf nú in de actiestand, op een manier die ik leuk vind?”
  • Vierde laag: “Aangezien ik ervan houd om dingen gedaan te krijgen, hoe krijg ik mezelf nú in de actiestand, op een manier die ik leuk vind?”

Het klinkt bijna te eenvoudig, maar er zit een enorme kracht in! En het mooiste is, je hoeft er niet hard voor te werken. Laat je brein maar doen waar ‘ie het beste in is. 

Wanneer doe je dit?
Je kunt dit op elk moment van de dag doen, maar extra krachtige momenten zijn in de ochtend – of wanneer je je werkdag start – en in de avond (dan gebruik je ‘morgen’ als concrete tijdsbepaling ipv ‘vandaag’). In de ochtend zet je de toon voor de rest van je dag, in de avond zorg je dat je onderbewuste er ‘s nachts mee verder gaat.

Extra krachtig is als je jezelf dan in de ochtend weer dezelfde vraag stelt, zodat je geprimed de dag begint.

Heb je vragen? Of zou je graag wat ideeën willen over hoe je een bepaalde vraag kunt vormgeven? Laat het me gerust weten, ik kijk graag met je mee!